Op hoop van zegen voor blinden en slechtzienden

Gepubliceerd op 8 februari 2021 om 23:42

Titel: Op hoop van zegen 
Genre: Musical 
Auteur: Allard Blom 
Regie: Paul van Ewijk 
Muziek: Tom Bakker 
Muzikale leiding: Franc Pappot 
Productie: Hans Cornelissen, Ruud de Graaf 
Decor en kostuums: Arno Bremers 
Licht: Coen van der Hoeven 
Première: 28 januari 2019, Zaantheater, Zaandam
Duur: 2 uur 4 minuten 
Audiodescriptie: Komt het Zien! THUIS 
Acteurs/zangers:

  • Bill van Dijk, (Reder Ros)
  • Mariska van Kolck (Kniertje)
  • Joke de Kruijf (Mathilde)
  • Rolf Koster (Kaps)
  • Gijs Stallinga (Geert)
  • Linda Verstraten (Jo)
  • Robin Smits (Barendje)
  • Bernice Havenaar (Clementine)
  • Stephan Mooijman (Simon/Daantje)
  • Melissa Groeneveld (De Hoop)

Gebaseerd op: Het toneelstuk 'Op hoop van zegen' van Herman Heijermans uit 1900 

Thema: sociale onrechtvaardigheid, noodlottigheid, kapitalisme, rouw

Symbolische ruimte: Het streng calvinistische vissersmilieu in een Hollands kustplaatsje rond 1900 wordt met rauw realisme weergegeven. 

Vertelperspectief: Het publiek krijgt informatie over het visuele aspect via de audiodescriptie, daarnaast leiden ze het verhaal af uit de dialogen, de monologen en de liedteksten. Er is geen alwetende verteller. 

Setting: Het decor is een wit vierkant speelvlak waar grote wolken boven hangen. Soms staan er stoelen (voor de familieleden van de reder). Dat vierkante plateau is afwisselend het huis van Knier, het huis van de reder, de kade en andere locaties uit het verhaal. Er worden enkel grijze, blauwe en witte kleuren gebruikt. Op de achtergrond staat een scheepsboeg, waar de scenes op zee plaatsvinden. Licht- en geluidseffecten suggereren onder andere de kerk en een grote storm. Een aangespoelde stoel en een krat liggen ook in het decor. 

Personages:

  • protagonisten: vissersvrouw Kniertje
  • antagonist: reder Ros
  • medespelers: redersvrouw Mathilde, boekhouder Kaps, Geert, Jo, Barendje, redersdochter Clementine, Simon, Daantje, De Hoop
  • onzichtbare personages: de man en de twee oudste zonen van Kniertje die op zee zijn omgekomen

Belangrijke objecten: Het schip 'De Hoop', dat vorm krijgt als een personage dat lijkt op een Griekse godin in een wit gewaad met accessoires die verwijzen naar de zee en de visserij.

Plot: Vissersvrouw Kniertje heeft haar man en twee oudste zonen moeten afgeven aan de zee, toch verplicht ze haar twee jongste zonen om aan te meren op een schip dat niet zeewaardig is. 

Meest treffende uitspraak: "De vis wordt duur betaald."


Mijn kleinzoontje van vijf is slechtziend. Hij kan licht en donker onderscheiden en ook grote vormen waarnemen. Hij 'kijkt' graag naar Tik Tak, ook al ziet hij dat niet. Dat maakte me nieuwsgierig naar hoe mensen met een visuele beperking theater beleven. Via een kennis die slechthorend is heb ik jaren geleden de ondertiteling van tv-programma's ontdekt. Ondertiteling kennen we in België allemaal, maar audiodescriptie is een ander paar mouwen.

Het team van Komt het Zien! bezorgt al langer theaterplezier aan mensen met een visuele beperking in Nederland. Omdat de theaters door Corona dicht waren hebben ze nu ook theaterstukken met audiodescriptie online beschikbaar gemaakt. Naast de gesprekken en de muziek krijg je dan ook een omschrijving van wat er te zien is op het podium, bijvoorbeeld het decor, de kostuums, wie er op de scene staat en wat er gebeurt. Ik koos uit hun catalogus Op hoop van Zegen, de musical gebaseerd op het gelijknamige, oer-Hollandse toneelstuk. Zo kan ik mijn Nederlandse roots van moederszijde ook een beetje voeden. 

 


Ik heb de musical twee keer beleefd. De eerste keer zonder beeld, maar met audiodescriptie en de tweede keer met beeld.
Het was bij aanvang een bevreemdende ervaring om een musical enkel te horen. De voorstelling begon met 4 minuten uitleg over het decor, de personages en de locaties in het verhaal. Zonder visuele ondersteuning vergde dat veel concentratie. Vooral het sobere decor vol symbolisme kon ik moeilijk vatten. De opsomming van alle personages met hun bijzonderheden was nuttig, maar het was te veel informatie om in één keer te verwerken. 
Toen de musical van start ging werd er tussen de tekst van de acteurs door informatie gegeven over wat er te zien was op de scene. Die dubbele laag van informatie deed mij denken aan interviews op de Duitse televisie, waar je de Engelstalige gast zacht op de achtergrond hoort praten terwijl een Duitse stem de vertaling geeft op een luider volume. Naarmate het verhaal vorderde verdween dat gevoel en kon ik me overgeven aan het verhaal zonder voorbehoud. De uitstekende articulatie en gepaste intonatie van de acteurs zorgen ervoor dat ik meeleefde met de personages. Dankzij de uitgebreide omschrijvingen van de audiodescriptie had ik niet het gevoel dat ik iets miste dat van belang was voor het verhaal. Ik moest mezelf wel meer concentreren om te kunnen volgen. 

Toen ik de voorstelling de tweede keer (met beeld) bekeek vond ik het decor even vreemd als daarvoor. Ik bewonderde ditmaal de goed gekozen kostuums, maar het verhaal kreeg geen extra dimensie door de toevoeging van het visuele aspect.

 

Petje af voor het team van Komt het zien! dat de audiodescriptie tot stand bracht. 
Geheel volgens het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap maken zij zo cultuur toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. 

 

Bronnen: 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb